I ukevis gremmte jeg meg over vår kjøkken: Hyllen med kokebøker var kun kaos, tok jeg en sleiv ut av skuffen kunne jeg også spille mikado og jeg hadde ikke anbefalt til å åpne skap med krydder uten jungelkniv. Etter en stund var det ikke lengre mulig til å ignorere den uungåelige oppgaven – og jeg brukte en formiddag til å rydde opp vår kjøkken. Jeg sorterte ny, måkte opp og skapte en område hvor det er kun gøy å lage mat.

Å rydde opp – der kan irritere& er av og til slitsom. Men det lønner seg. Men enda vikitger enn i vår leilighet er det av betydning til å holde det rent i oss. I beste fall la du deg allerede en rutine på  de siste år og du føler ikke lenge jobben du gjøre automatisk. Derfor er et rent område en kilde av glede & tilfredshet. Noen ganger lønner seg det også til å hense og oppprydde den en eller annen uvanne. I de følgende setninger forteller jeg dere hvilken vanner & tanker veien til søppel fant hos meg.

 

1. Setninger & tanker med ord “jeg bør en gang igjen…” eller “en gang”

“Jeg bør en gang invitere person XYZ.” Bort med tanken. Har jeg virkelig lyst til å tilbringe tiden med en person? Da finner jeg med en gang en mulighet & avtale meg med han eller hun. Har jeg ikke lyst til det og kommer tanken kun fordi jeg trur jeg må gjøre det – da sletter jeg tanken med en gang. Min tide er for synd at jeg tilbringe det med plagsome tanker eller med mennesker jeg liker ikke.

Det samme er det med setninger som “En gang skal jeg gjøre …” Har du virkelig lyst til å gjøre det? Fin en mulighet og la deg ikke hindre. Bruk din frie morgen og lage den fantastiske kake du fant ppå nett. Hvorfor ikke? Og hvorfor vil du vente med det til du har kanskje ikke lengre lyst til det?

Og på den andre siden: Når du har tanken kun fordi du har en dårlig samvittighet eller fordi du tror du blier en bedre person når du gjøre noen: Neida!! Ha fokus på de ting du vil virkelig gjøre her og nå.

2. Rettferdiggjøre for meg framtidens jeg. Hvorfor?

Nei, jeg mener ikke, at du ikke skal sørge i det minste for din framtiden. En sunt næring til å forebygge sykdom i noen år, å spare noen kroner så at du har penger når du har kanskje en dårlig periode (eller en av de du elsker) eller å gjøre greie med seriøse emne, for eksempel familieplanlegging  – det skal være selfølgelig. Siden du elsker og passer på deg og ditt liv er disse ting er en selfølgelighet.

Men bortsatt av disse grunnleggende emne er da masse til å ødelagge nåtiden – kun fordi vi trur i framtiden kunne vi angre oss på de. Hvorfor farge du ikke ditt hår i fargen du har lyst til? Kun fordi du kunne kansjke hater det? Og du kunne tenke i noen år at det var en dumt idè? Men det kunne ja også være mulig at du elsker det også i 10 år. Du har lyst til å besøke en kurs? Hvorfor gjøre du det da ikke? Tanken at du skal kanskje gremme deg over det når du liker det ikke? Men hvorfor er det i orden at du kanskje gå glipp av masse gøy. Kunne det ikke være den neste skritt til drømmeyrken?

Og – vår så snill og stoppe med den “for gammel” – begrynnelsen. Dermed gi du din fortide (siden du hadde ikke før muligheten til å gjøre det), din nåtid (siden det er for sent nå) og din framtiden (siden du skal da angre det du har ikke gjørt enda mer) ansvar for dit uhell. Finner du i dag ut, at du foretrekke et annet livstil, du hadde lyst til å prøve en annen klærstil eller ….. : Da begynner i dag med forandring. Du kan ta skritt for skritt eller begynne fra nå til straks. Velg det som passer best til deg. Viktig er kun at du gjøre noen.

3. Clean eating, telle kalorier, low – karbo eller mirakelnæringsmiddel – gå bort fra meg med det

En ny uke, en ny næringstrend. For noen år siden var det så lett til å ungå det – du ignorerte kun sidene med “nyttige” tipper i bladet. Men i dag, i tiden med sosiale medier, hvor algoritme trur å vite hva jeg har lyst til å lese og se er det ikke så lett.

Men jeg er ikke lengre med på det. Det spiller absolutt ingen rolle for meg om noen grøfte, om da finnes en light – variante eller om det er trenden.  Det er gøy å spise og mat er noen fantastisk, når vi gi forstanden lov til å snakke til oss. Vår kropp fortelle oss, hva han trenger og hva er god i øyeblikket. Kroppen vet intuitiv, hva er den riktige og når vi lytter nøye få vi også med oss når maten er kun en erstattning til å kompensere sorg eller frustrasjon.

At jeg passer ved siden på. at næringsmiddel jeg bruker har en virkelig god kvalitet er ja ingen spørsmål. Hvorfor skal jeg akseptere noen mindre til meg?

4. Jeg sammenligner og vurderer kun når jeg skal kjøpe noen

Det er også noen som er enda letter & elsender siden da finnes sosiale medien. Fikk man før kun av og til i telefonsamtalen med hjemme med at “sønnen av nabo klarte noen og er supersuksessrik.” behøver det i dag kun noen klikks og du er på profilen av dine gamle klassenkamerater. Og jeg er sikkert – nesten alle av oss har minst en gang gjørt det. Enten til å spakne (“Oh. Han jobber også kun hos kassen i butikken. ” eller til å vise seg å være sann at alle klarte mer en seg selv (“Wow. Hun har allerde doktorgraden og en riktig kul jobb.” eller “Wow. Så en nydelig familie han har. Og jeg er stolt at min hamster hører av og til på sitt navn.”) Og i tillegg er da alle de mennesker du ikke enda kjenner og kanskje hadde ikke en gang invitert i din hjemme – men siden de viser fram en del av sitt livet føler vi oss presset, sammenligner oss og trur vi er ikke bra nok.

Løsningen er ikke å slette deg overalt – siden du da røker sjansen til å treffe på virkelig kul mennesker eller til å få masse inspirasjoner. Men jeg stopper hver snev av en sammenligning (“Wow. Hun har et fint kjøkken. Og jeg er stolt at jeg klarte å kaste ut det gammelt kjevle.”) eller vurdering (“Nei – det klarte jeg ikke så bra det skulle egentlig. Jeg er kun dårlig med det.”) med en gang. Enten spiller det ingen rolle for meg, siden det er ikke relevant for meg i øyeblikket eller jeg nytter det som inspirasjon og motivasjon. Men aldri fører noen en annen person er god i eller viser fra seg fram til at jeg er ikke kun takknemlig for de ting jeg klarte til nå og fører til at min lille verden er så nydelig.

5. Hva (eller hvem) fører til at jeg er rett, setter meg under press eller prøve til å flytte min livsglede kan bort

Når jeg var et barn hadde jeg et klart bilde foran øyene mine, hvordan jeg skulle leve som voksne. Jeg hadde aldri en idè om et bestemmt yrke (det vekslet veldig ofte) eller om et bestemmt sted jeg skal bor. Jeg hadde kun drømmen om et heldig liv, noen som satt for meg i direkte forbindelse med frihet.

Jeg hadde ønske av et liv hvor jeg gjøre i hovedsak ting som gleder meg. Da var ingen pålagt tvang (“hvis du ikke klarer den beste karakter i eksamen kan du egentlig også stoppe med utdanningen”). Og ikke noe eller noen som prøver å gi meg en darlig følelse. Jeg er stolt at jeg aldri oppgi målet og fastslå en dag at jeg klarte det. Men av og til kommer unødige redsel (“du vil ikke alltid har gleden å leve i en lykkelig ekteskap”) eller jeg tilbringe tide med mennesker, som liker det å ødelegge lykken av andre.

Siden jeg er ingen datamaskin er det ikke mulig å slette skadesoftwaren. Men jeg er veldig oppmerksam og passer på at jeg beholder alltid den grunnleggende ordning i mitt livet så det ble og blier statig letter til å finne negative inflytelse og til å fjerne de.

Å rydde opp, hverken hjemme eller i oss selv, er ikke alltid en moro oppgave. Noen ganger har man rett og slett ikke lyst å alt ble som det er en dag til. Men det lønner seg å påminne seg selv statig hvor fint det er når man klarte en plagsom oppgave. Hverdagsliv blier behageliger og rom en få gi så mange nye mulighetene.

Ha en fin dag.
Mange hilsen

Janine